Recept voor Zoete citroentaart


Meng voor het deeg de bloem met de basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout. Schep als een bergje op het werkvlak en maak er een kuiltje in. Schep daarin de boter en het ei. Meng eerst boter en ei en merg er daarna de bloem door. Kneed het deeg zo min mogelijk. Vorm een bal van het deeg, druk die plat en verpak hem in plastic folie. Leg het verpakte deeg minstens 1 uur in de koelkast. Rol het deeg vervolgens uit tot een dunne lap en doe het in een ingevette vorm. Prik wat gaatjes in de boden. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast. Bak daarna de bodem blind. Bak eerst 10 minuten met steunvulling en daarna 10 minuten zonder vulling. Bestrijk de taart daarna met het losgeklopte eiwit. Klop voor de vulling de eieren met de suiker tot een licht en luchtig mengsel. Klop eerst de crème fraîche en daarna het citroensap erdoor. Laat het mengsel rusten tot de luchtbellen zijn verdwenen. Verlaag de oventemperatuur tot 140 graden. Schep de citroenvulling in de taartbodem. Strijk de bovenkant glad met een spatel. Schuif de taart 1 uur in het midden van de hete oven. Steek een punt van een mes in de taart om te controleren of hij gaar is: het mes moet er droog uitkomen. Laat de taart afkoelen en zet hem minstens 1 uur voor het serveren in de koelkast. Bestrooi voor het serveren de taart met poedersuiker.


170 gram bloem
40 gram witte basterdsuiker
½ zakje vanillesuiker
5 gram zout
115 gram zachte boter, in blokjes
1 ei
peulvruchten voor het blind bakken
1 eiwit
4 eieren
200 gram suiker
250 ml crème fraîche
250 ml citroensap
1 el poedersuiker

Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 2 uur
Verwarm de oven voor op 180 graden.

    Home            Recepten           Zoeken             Links