Recept voor Zak van Zwartepiet


Vulling: Kneed deeg van de boter, bloem, basterdsuiker, zout en speculaaskruiden. Voeg twee eetlepels water toe. Kneed alles goed door. Rol er 32 tot 40 balletjes van. Leg de balletjes op een met bloem bestoven aanrecht en maak ze met de hand of deegroller plat! Vermeng de amandelspijs met het ei en maak hier evenveel balletjes van. Leg op elk speculaasdeegrondje een amandelspijsballetje. Vouw het speculaasdeeg helemaal om de amandelspijs en maak hier een balletje van. Leg de ballen op bakpapier op een bakplaat en bak ze 20 minuten in een tot 160 graden celcius voorverwarmde oven. Laat de ballen afkoelen. Zakken: Laat de bladerdeegplak ontdooien Snij aan 1 kant twee repen van ongeveer 1 tot 1.5 cm af. Rek de plak in de lengte uit, tot hij 1.5 x zo lang is. Leg de speculaasbol midden op de plak bladerdeeg. Vouw de zijkanten naar boven, sluit ze als een zak en bind er een stuk raffia omheen. Plak de zijkanten dicht met water. Bak de zak 20 tot 25 minuten in de oven. Bak de zakken een dag van tevoren! Zet ze op de dag zelf eventueel nog even in de oven. Eerst de oven voorverwarmen op 160 graden.


Benodigheden:ca 35 zakken
vulling:
300 gram bloem
100 gram lichtbruine basterdsuiker
snufje zout
4 theelepels speculaaskruiden
150 gram boter of margarine
1 pakje amandelspijs van 300 gram
1 ei
Zakken (per zak):
1 plakje bladerdeeg
ca. 20 cm raffia

Dit recept is geschikt voor: 1 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 30 min
Verwarm de oven voor op 225 graden. Natuurlijk met pepernoten, marsepein en de rest! Hang na het bakken er nog een labeltje aan met de naam van je kind! Zet ze op een dienblad bedekt met sinterklaas-inpakpapier. Geef er servetjes bij!

    Home            Recepten           Zoeken             Links