Recept voor Traditionele Christmas-cake


Verwarm de oven voor op 150 graden (gasstand 2). Vet een hoge ronde cakevorm in met boter en bekleed de bodem en wanden met bakpapier. Meng de krenten, rozijnen, sultanas, sukade en Franse vruchtjes. Rasp hierboven de citroen af en pers de citroen uit. Hak de amandelen en voeg deze samen met 2 eetlepels cognac/vieux door de zuidvruchten. Zeef de bloem en de specerijen. Klop de boter en de suiker ongeveer 10 minuten met een mixer. Voeg dan één voor één de eieren toe, afgewisseled met telkens enkele lepels van het bloemmengsel. Meng de vruchten hierdoor. Schep het beslag in de gereedstaande vorm en strijk het oppervlak glad. Bak de cake in een uur en 3 kwartier gaar. Indien dan nog niet gaar, dan nog even een kwartiertje in de oven zetten. Dreigt de cake te donker te worden aan de bovenkant, dek deze dan af met folie. Laat de cake in de vorm afkoelen. Prik met een grote naald gaatjes in de cake en besprenkel de cake met de resterende cognac of vieux. Wikkel de cake in vetvrij papier en dan in folie en bewaar de cake droog tot Kerstmis. In Engeland wordt deze cake soms wel enkele maanden bewaard! Bestrijk de cake eventueel met glazuur of marsepein of bestrooi de bovenkant simpelweg met poedersuiker.


300 gram bloem
225 gram boter
225 gram bruine basterd suiker
4 eieren (losgeklopt)
300 gram krenten
200 gram rozijnen
200 gram sultanas
75 gram sukade (kleingesneden)
100 gram Franse vruchtjes (kleingesneden)
1 citroen
50 gram blanke amandelen
1 dl cognac of vieux (naar wens)
1 tl koekkruiden
1 tl kaneel
mespunt nootmuskaat
zout

Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 10 min
Deze klassieke ronde cake kan al ruim voor Kerstmis gebakken worden! Extra nodig: hoge, ronde cakevorm

    Home            Recepten           Zoeken             Links