Recept voor Speculaasjes 1 (± 50 stuks, 2 bakplaten)


Hak of snipper de amandelen, pel ze niet. Roer de andere droge ingrediënten in een kom goed door elkaar. Voeg de boter toe, snijd deze met twee messen in kleine stukjes en kneed alles met een koele hand door elkaar. Meng er de amandelen en zo nodig de melk door. Vorm op één van de onderstaande manieren koekjes van het deeg: 1. Bestuif een speculaasplank met rijstebloem (kindermeel) of aardappelmeel. Druk een portie deeg in de figuren en snijd met een scherp mes het overtollige deeg weg. Klop de deegfiguurtjes eruit door een korte slag met de plank op het aanrecht. 2. Bestuif het aanrecht en de deegrol met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ± 1/3 cm dikte. Steek uit de deeglap koekjes met behulp van een borrelglaasje of een ander vormpje. Beboter de bakplaat. Verwarm de oven 10 minuten voor op ± 180°C. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ± 20 minuten gaar. Maak, terwijl de eerste bakplaat in de oven is, de tweede bakplaat klaar. Neem de bakplaat met gare koekjes uit de oven en schuif de tweede bakplaat erin. Neem de gare koekjes van de bakplaat en leg ze plat neer op een taartrooster of omgekeerd op het aanrecht.


200 gr bloem
120 gr boter
100 gr bruine basterdsuiker
1/2 theelepel bakpoeder
6 gr speculaaskruiden = 1 eetlepel
zout
zo nodig 1 eetlepel melk om het deeg soepel te maken
±
50 gr amandelen

Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: -
Piet

    Home            Recepten           Zoeken             Links