Recept voor Pom met Kip (Surinaams ovenschotel)


Kip: Olie verhitten en de kipfilet hierin bakken tot het gaar is; de tomatenpuree toevoegen en goed omscheppen. 8 eetlepels Pom (roerbakmix), de fijngesneden selderij, uien in ringen gesneden, tomaten in stukjes gesneden, knoflook, peper, doperwten en de Mixed Pickles in kleine stukjes gesneden, toevoegen en het geheel 5 minuten roerbakken. Let op: de gember, die in de Mixed Pickles zit, niet gebruiken bij de bereiding van pom. Pongtaya (pomtajer): De pongtaya ontdooien en hieraan de suiker, bouillonblokjes, boter en het sinaasappelsap toevoegen en het geheel mengen tot een romige massa; hierna de reeds bereide kip hieraan toevoegen en het geheel goed mengen. Oven: Een vuurvaste schaal beboteren en de pongtayamengsel hierin overdoen; bak die in circa 1-1 1/2 uur in een voorverwarmde oven op 200 graden of 22 minuten in de heteluchtoven; de pom is gaar als het een donkerbruine korst heeft en van binnen goudgeel is


6 stuks
Mixed Pickles
Faja Lobi Pom (roerbakmix)
1 Madam Jeanette peper
5 bouillonblokjes
2 uien
10 eetlepels olie
2 tomaten
1 bosje selderij
1 eetlepel tomatenpuree
50 gram doperwten
4 1/2 eetlepels suiker
250 gram boter
sap van 1 geperste sinaasappel
500 gram kipfilet
3 teentjes knoflook
1kg Kotomisi Pongtaya (pomtajer, geraspt uit diepvries)

Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: -
Variatietip: Voeg eens 100 gram Masterbeef toe. Pom is het meest populaire Creools gerecht in Suriname, als er pom is, is er feest in Suriname. Pom wordt gemaakt van een bijzondere tajer, die in het binnenland van Suriname groeit, die niet rauw gegeten kan worden in de volksmond noemt men deze tajer pongtaya of pomtajer en het gerecht bereid met deze tajer noemt men pom. In Nederland is de kant en klare Kotomisi Pongtaya, geraspt uit diepvries verkrijgbaar. Surinaamse recepten

    Home            Recepten           Zoeken             Links