Recept voor Paaslam


Doe de pruimen samen met de port in een steelpannetje, voeg de kruiden, de suiker en de goed afgeborstelde citroen toe en laat dit 24 uur wellen. Maak de volgende dag met een scherp mes inkepingen in de lamsbout en steek daarin stukjes knoflook (3-4 teentjes over de lengte in vieren gesneden). Doe de rest van de knoflookteentjes en de grof gesneden lente-uitjes bij de pruimen met de port en laat dit zachtjes inkoken. Braad de gezouten en gepeperde lamsbout in de boter aan alle kanten goed bruin. Giet de kokende port met inhoud over de lamsbout, laat hem 1 uur zonder deksel sudderen en keer hem regelmatig. Haal dan de lamsbout uit de pan, snijd hem overdwars in dunne plakken en leg die dakpansgewijs op een voorverwarmde schaal. Laat de saus intussen inkoken, maar pas op dat ze niet aanbrandt! Verwijder de citroen en giet de saus op het laatste moment rondom het vlees.


1 kg lamsbout
bosjes verse of anders flink wat gedroogde tijm, rozemarijn en salie
250 gram gedroogde pruimen
1 bolletje knoflook
1/2 fles Ruby Port
1 bosje lente-uitjes
50 gram boter
50 gram suiker
1/2 citroen
versgemalen peper
zout

Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 10 min
AV

    Home            Recepten           Zoeken             Links