Recept voor Leidse hutspot 1


500 gr witte bonen zout 11/2 kg winterwortelen 750 gr pastinaken 500 gr uien 500 gr mager spek 500 gr klapstuk


De derde oktober 1574 begaf de jongeling Schaelk zich buiten de wallen om te onderzoeken waarom het zo merkwaardig stil was op de bezette schans. De Spanjaarden bleken gevlucht te zijn! En wel zo haastig dat hij ter plekke nog een pot met een niet geheel verorberde Spaanse stoofpot met vlees vond. Als herinnering aan het einde van dit zware beleg wordt daarom in
Leiden traditioneel op 3 oktober hutspot en wittebrood met haring gegeten. De wittebroden met haring werden door de eerste schepen, die na het beleg Leiden in voeren, gebracht. De hutspot die wij nu maken, lijkt niet meer op de originele Spaanse stoofpot en aardappelen hebben er zeker niet ingezeten, want de aardappel was in die tijd in Europa nog niet bekend.

Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: -
Week de witte bonen een nacht in water.
  • AV

  •     Home            Recepten           Zoeken             Links