Recept voor Klassieke aardappelgratin


Pel het knoflookteentje, snijd het in de lengte doormidden en wrijf een grote vuurvaste schaal stevig in met het snijvlak van het teentje. Beboter daarna de vorm. Was de aardappelen, schil ze en snijd ze in heel dunne plakjes, met de keukenschaaf bijvoorbeeld. Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs in de schaal, als het kan in één laag. Strooi er zout, peper en nootmuskaat over. Roer in een smalle, hoge kom melk, room en kaas door elkaar en verdeel het mengsel gelijkmatig over de aardappelen. Strooi er de boter in vlokjes over. Zet de schaal op het rooster midden in de oven en bak het geheel ca. 1 uur. Draai dan de oven op 200 graden en laat de gratin nog 15 minuten staan tot er een mooi goudbruin korstje op zit.


1 teentje knoflook
boter voor het invetten
750 gram aardappels (afkokers)
zwarte peper
zout
1 snufje nootmuskaat
0,25 liter melk
400 gram kookroom light
100 gram geraspte gruyère of emmentaler
2 eetlepels boter

Dit recept is geschikt voor: 5 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 1,5 uur
Verwarm de oven voor op 180 graden!

    Home            Recepten           Zoeken             Links