Recept voor Gevulde kerstkalkoen


Vul de kalkoen en steek de buikholte dicht met cocktailprikkers of gebruik keukendraad. Smelt de helft van de boter in een braadslede of ovenschaal. Voeg de kruiden toe en meng dit. Brestrijk hiermee de kalkoen aan binnen en buitenkant. Voeg de overige boter toe en leg hierin de kalkoen. Plaats de schaal gedurende 1 uur midden in de voorverwarmde oven. Zet vervolgens de oven op 175 graden. Keer de kalkoen en braad deze nog ongeveer 45 minuten. Voeg de sherry toe aan het braadvocht en bedruip hiermee de kalkoen veelvuldig. Neem de kalkoen na de braadtijd uit de oven, houd deze warm onder het aluminiumfolie en laat de kalkoen even "rusten". Roer de crème fraïche door de bakboter en kook dit in. Voeg de peperkorrels en zout naar smaak toe. Tip: bedek de uiteinden van de poten of het borstvlees met aluminiumfolie (glimmende kant naar binnen) als de kalkoen snel bruin dreigt te worden.


kalkoen van ongeveer 2,5 kilo
cocktailprikkers of keukendraad
aluminiumfolie
150 gram boter
4 tl paprikapoeder
2 tl zout
2 tl peper
5 el sherry of appelsap
1 bekertje crème fraïche
2 el roze of groene verse peperkorrels
zout
Vulling:
Meng daarvoor bijvoorbeeld gehakte hazelnoten, gedroogde abrikozen, gedroogde rozijnen en tl kaneelpoeder.

Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 3 uur
Reken op ongeveer 300 gram kalkoen per persoon. Neem per kilo kalkoenvlees circa 200 gram vulling en gebruik 25 gram boter of margarine per persoon voor de bereiding. Verwarm de oven voor op 200 graden! De kalkoen smaakt heerlijk met gekookte bloemkool- en broccoliroosjes en gegratineerde aardappelpuree in rozetten. Of met gebakken aardappelen, cranberriecompote, witlofstronkjes met spek omwikkeld.

    Home            Recepten           Zoeken             Links